27 Ocak 2014 Pazartesi

Kruvaziyerde hedef 10 milyon yolcu



Deniz Ticaret Genel Müdürlüğünün verilerine göre 2002 ile 2010 yılları arasında Türkiye’ye gemi yolu ile gelen yolcu sayısının 3.5 kat arttığı söyleniyor.

Ancak son 2 seneyi, yani 2011 ve 2012 verilerini de katarsak burada çok daha çarpıcı bir gerçekle karşılaşırız :

Yani 2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen gemi sayısı 2.3 kat ve yolcu sayısı 7 kat artış göstererek ve 2 milyon 95 bin kişiye ulaştı.

Burada özel sektörün büyük yatırımı ve katkısı yadsınamaz.

Özelleştirilen ve yatırım yapılan limanlarımız hızla büyüdü. Yeni pazarlar yaratıldı ve bir yandan 

Türkiye’ye gelen yolcu sayısının artması ile döviz girdisine katkı sağlandı,

Dünya ortalamasını baz alırsak bir geminin geliş masrafları ile yolcu harcamaları yaklaşık 140 Euro’dur. Bu durumda bir sene içerisinde ülkemize gelen cruise yolcusunun ülkemize bıraktığı dövizin yaklaşık 293 milyona ulaşması bacasız sanayinin bacalı kısmının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

10 yıl gibi bir sürede 29 bin yolcudan 2 milyonun üzerinde yolcu sayısına ulaşmamız belki sevgili devlet büyüklerimize bir şeyler anlatır.

Bu rakamlara özelleştirmesi yapılmamış, limanı yenilenmemiş; İzmir ve İstanbul limanlarını da ilave ettiğimizde önümüzdeki 10 sene içerisinde pazarın mecazi olarak değil gerçekten uçarak 10 milyon yolcuya ulaşacağımızı söyleyebiliriz.

Dünya denizcilik devlerinin İstanbul, İzmir ve Kuşadası limanlarını hem transit kullanımda, hem de ana liman (main port) olarak kullanmaları sağlanmalıdır.

Bunun için liman ücretlerinin yeniden değerlendirilerek daha uygun hale getirilmesi, limanların modernizasyon ile daha fazla gemi ve yolcuya hizmet verir hale getirilmesi, gerekiyor, En yeni destinasyonlardan biri olan Karadeniz programların da ülkemizin limanları özendirilmelidir.

Doğu Akdeniz’e kıyısı bulunan Suriye, Mısır ve İsrail gibi suların durulması ve bu destinasyonun Antalya çıkışlı bir Miami, bir Atina gibi dev limanlara dönüşmesi halinde olabilecekler ortadadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında bu rakamların 3’e katlanacağını ve turizmde bir milyar Euro gelire ulaşabileceğimizi söylemek hayalperestlik olmasa gerek...

Bunların oluşumu için gerekli adımların atılıyor olması mutluluk vericidir.

Zira 8 Şubat tarihli Resmi Gazete’de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ilâna göre İstanbul Salı pazarı Liman sahası ihaleye çıkarılıyor. Açık artırma usulü ile yapılacak ihale umarım en kısa zamanda tamamlanır ve hayata geçirilir.

Cumhuriyetimizin 100. yılından dünya denizcilik devlerinin ülkemizi ana liman olarak seçmeleriyle gemilerini limanlarımızda görmeyi diliyoruz.

Nehir turları insanı doğaya götürüyor

nehir turları, volga, dinyeper, ren, main, tuna

Nehir turları insanı doğaya götürüyor

Bir kaç yazımızda bahsettiğimiz cruise’un gelişimi ve çeşitlerini, denizlerden biraz uzaklaşarak farklı bir gemi turunu tanıyalım.
Malum denizlerde butik gemilerden transatlantiklere kadar veya başka bir değiş ile 300 kişi kapasiteden, küçük bir ilçe nüfusu kadar ( 6400 kişi ) yolcu alabilen gemiler her türlü beğeni ve bütçeye hitap ediyor.

Ama nehirler bu kadar çok farklılıklara sahip değildir.

Nehir seyahatleri ; 90 kişi ile 300 kişi arasında değişen kapasiteleri ile büyük şehirlerden uzaklaşan, doğa ile baş başa kalınan turlardır.

İçerisinde bulunduğu ülkenin kültürünü daha çok yansıtacak küçük kasabalarını görme imkânı bulabileceğimiz turlardır. Gece seyrin dışında gündüz de seyir halinde olabilen 4 ve 5 yıldız gemilerin servis verdiği ve genel yaş ortalaması 60 ve üzeri müşteri grubuna hizmet veren bir seyahat şeklidir.

Klasik deniz gemilerinden farklı olarak nehir gemilerinde iç kabin bulunmaz.

nehir turu, volga, ren, dinyeper, ren, main, mosel2 veya 3 katlı olan gemilerin bazılarında giriş katın altında (lower deck) 3 ve 4 kişilik kabinler bulunur. Giriş (main), üst (upper) veya boat güverte olarak anılan 2 ve 3 kat içerisinde hem kabinler hem de restoran, bar ve küçük toplantı alanları yer alır.

En üst güverte genellikle açık alan olarak güneşlenme ve çevreyi izleme amaçlı kullanılır.
Seyir halinde doğa ile iç içe şehrin o gürültülü kirli ortamından uzakta dinlenmek için ideal ortamlardır.
nehir turu, volga, ren, main, tuna,

Bazı gemi programları başladığı noktaya döner ve genellikle bir noktadan başlayıp bir başka nokta da biter. Böylece hem daha fazla yer görmüş hem de aynı güzergah üzerinde git gel yapmamış olunur.

Gemilerde konaklama tam pansiyondur. Genellikle sabah kahvaltıları açık büfedir. Öğlen ve akşam yemekleri a’lacarte’dır.

Yemek kalitesi oldukça yüksek olan gemilerde tavuk, balık ve et seçenekleri daima bulunur. Yaş ağırlığı dikkate alınarak yemekler özenle yapılır.

Gemi şirketlerine göre bazı farklılıklar bulunur. Bazı şirketler şehir turlarını dahil eder. Bazıları içecekleri dahil eder.

Turların satın alınma aşamasında ücrete dahil hizmetlerin iyi kontrol edilmesi gerekir.

Nehir programları içerisinde Sen, Ren, Douro, Po, Rhone, Quadalquivir, Main, Tuna, Elbe, Volga, Dnyeper, Nil, Yangze ve Amazon’un yanı sıra Missisippi nehri yer alır.

Türkiye de en fazla ilgi gören nehir turları Moskova-St. Petersburg arasında genel adı Volga turu olan Volga ve Neva nehirleri ile gölleri içine alan 10 – 12 günlük turlardan oluşur.

Volga yakınlarında bulunan Kiev-Odessa arasında Dinyeper nehri muhteşem doğası ile ilgi çeken nehirlerdendir.

Orta Avrupa’da Tuna nehir, biraz Batıya gidersek Ren nehri ve bağlantıları Main ve Tuna ile birleşen haftalık turlar olarak son yıllarda çok rağbet görmektedir. Avrupa da popüleritesi ile Paris çıkışlı Sen nehir turu veya Rhone nehri başka bir Fransa’yı tanıtacak sizlere, Doğu’ya döndüğümüzde Nil nehri her zamanki heybeti ile kış aylarının alternatif turlarındadır.

Nadiren yapılsa da Güney Amerika’nın yıldızı Amazon nehri ve Kuzey Amerika’da tarihi steamboat’ları ile göz kamaştıran Mississippi nehri unutulmamalıdır.
nehir turu, steamboat, missisippi

Nehir gemilerinin küçük boyutlarda olması sebebi ile deniz gemilerine nazaran daha erken rezervasyon gerektirir.



Gemilerde Hangi Dil Geçerli


Tüm uluslararası gemilerde geçerli dil İngilizce'dir. Bazı lokal gem şirketlerinde ( İspanyol ve Alman pazarında görüldüğü üzere ) kendi ülkelerini dili kullanılmaktadır.

Gemi şirketleri tüm dünyada satış yaptıklarından gemilerinde olabildiğince farklı ülkelerden personel bulundurmak sureti ile hem çeşitliklik sağlayarak ilgili pazara ilgi göstermekte ve olası personel problemlerinin önüne geçmektedirler.

Dünya'daki gemi şirketleri arasında özellikle Royal Caribbean grubu en çok Türk personel kullanan firmalardan biridir.

26 Ocak 2014 Pazar

Gemi Turunda Alışveriş



Tayvan'da yapılan bir araştırma, alışverişin sağlığa iyi geldiğine ve ömrü uzattığına işaret ediyor. Sonuçları Salgın Hastalıklar ve Kamu Sağlığı adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma her gün alışveriş yapanların yapmayanlara göre daha fazla yaşadığını iddia ediyor.

shopping, alışveriş, freeshopUzmanlara göre, alışveriş arkadaşlık kurulması, egzersiz ve sağlıklı beslenmeye yardımcı oluyor.

Zihinsel ve fiziksel sorunlar hesaba katılarak gerçekleştirilen araştırmada düzenli alışveriş yapanların haftada bir ya da daha az sayıda çarşıya çıkanlara göre daha fazla yaşadıkları tespit ediliyor.

Araştırmacılar, alışveriş yapmanın zaten sağlıklı olmanın bir göstergesi olabileceğini kabul etmekle birlikte, bizzat alışverişin de sağlığa iyi geldiğini söylüyor.

Uzmanlar, alışverişin daha çok zevk için yapıldığını ve insanın ruh halini düzeltme potansiyeli bulunduğunu belirtiyor.

Araştırmaya başkanlık eden Dr. Yu-Hung Chang, "Egzersiz yapmak gibi diğer fiziksel aktiviteler genellikle motivasyon, zaman zaman da bir eğitmen gerektiriyor.
freeshop, alışveriş

Oysa alışveriş daha kolay başlanabilen ve sürdürülebilen bir şey" diyor.

Londra'daki City Üniversitesi'nden Prof. David Oliver de araştırmanın doğru noktalara işaret ettiğini belirterek, "Alışveriş fiziksel aktivite, alışveriş yapan diğer insanlarla sosyal etkileşim gerektiriyor.

Ayrıca oldukça karmaşık bir iş olduğu için zihninizi de canlı tutuyor." diyor

Bu araştırmalara göre hem insanların ruh ve beden sağlığı hem de gemi tur ücretlerinin düşmesine katkı sağlayan onboard gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Türk müşteriler gemide yapılan harcamaları ile artık fark edilmektedir, özellikle alışveriş tutkunu hanımlar sayesinde İstanbul ve İzmir limanına sürekli uğrayan gemilerde Türk personel bulunduran mağazalar dahi oluşmaya başladı.

Eskiden beri çok bilinen doktorların hastalarına terapi amaçlı gemi turları önerdiklerini biliyordum ama bu son araştırma ve sonuçları tabi bu araştırmalar sonucumu bilemiyorum. Ama son 15 yılda yapılan gemiler de freeshop alanları oldukça büyüdü ve çeşitlilik artmış durumdadır.
alışveriş, freeshop
Günlük ihtiyaçlardan tutun da seyahatin bir anısı olması için veya yakınlarınıza hediye olarak gemi ve destinasyonu hatırlatan çeşitli materyaller ( logo’lu şapka, anahtarlık, magnet, t-short gibi), dünyaca tanınmış giyim markaları, mücevher – saat gibi takı ürünlerini, içki ve sigara içeren mağazaların yanı sıra çocuklara yönelik şekerlemeler satan
 dükkanlar gün geçtikçe artmaktadır.

Özellikle de gezinin son günlerine doğru yapılan promosyonlar alışveriş tutkunlarına fırsatlar yaratmaktadır.

Hem alışveriş hem gezi hem eğlence hepsi bir arada ancak bir gemi turunda bulunabilecek özelliklerdir. Bu da gemi turuna olan taleplerin hızla artmasını açıklayabilecek en iyi örnek olarak görülüyor.

Gemi Turlarında Kıyafetler


Kıyafetlerinizi seyahate gideceğiniz ülke veya bölgenin mevsimine göre seçmeniz gerekmektedir.

Tabiki gemi turu bir kültür turu kıvamında olduğu için klasik rahat yürüyüş ayakkabısı, şapka, t-short ve şort önerilmekle birlikte yanınıza bir dürbün almanızı öneririm.
Gemi de eğlence
Her gece sınırsız eğlence

Seyehatiniz programında denizde geçen gün var ise veya rota dahilindeki limanlarda denize girmek isterseniz mayo, bikini almanızda fayda var.  Gemi havuzunda havlu sorunu olmamakla birlikte gemi dışına havlu çıkarılmasına izin verilmemektedir.

Gemi Turu A'a carte restoranGemi içinde ise gündüz rahat ve spor kıyafetler tercih edilirken akşam saatlerinde abiye kıyafetler  tavsiye ediyorum ve hatta haftalık turlarda 1 akşam Kaptanın gala yemeği ve hoşgeldin kokteyl'ine katılmak isterseniz yanınızda bir takım elbise bulundurmanızda fayda var ancak son senelerde bu kural olarak çok da uygulanmamaktadır yani zorunlu değildir.

Gemi içerisinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri de ortak kullanım alanlarında klimaların yüksek seviyede çalışmasından dolayı ceket, hırka, şal gibi koruyucu giysilerin yanınızda bulunmasında fayda vardır.
Gemi Turu eğlence

25 Ocak 2014 Cumartesi

Gemilerde yemek seçenekleri

restoran, mutfak
Gemilerde yemek seçenekleri

Gemilerde uluslararası mutfak kullanılmakla birlikte lokal gemi şirketleri bulundukları ülke mutfaklarını ağırlıklı kullanmaktadırlar.

Kahvaltıdan gece büfesine kadar, tüm restoranlarda, her türlü damak zevkine hitap eden, Fransız, İtalyan, Uzakdoğu, Akdeniz ve diğer dünya mutfaklarından lezzetlerin sunulduğu, her gün ayrı seçenekleri olan menüler bulunmaktadır. 
a'la carte

Genel olarak havuz katında bulunan restaurantlarda açık büfe ve gemilerin genellikle 3,4,5. katlarında A'lacarte olarak alınan ücretsiz restaurantlar son derece kaliteli servis elemanları ile hizmet vermektedirler.

Kabinlerde 24 saat kabin servisi vardır. ( Bir kısmı ücretsiz bir kısmı ücretlidir. ) 

Gemi seyahatlerinde ayrıca farklı bir unsur olarak akşam yemeklerinizde iki oturum (18:30 ve 20:30 ) seçeneğinize sunulmakta ya da hiçbir kısıtlama olmadan Freestyle Cruising diye adlandırılan seçenek bulunmaktadır.
restoran

Gemi kabinleri

cruise, balkonlu kabin
Balkonlu Kabin


Gemi seyahatindeki en önemli unsurlardan biri olan kabinler bütçenize göre seçebileceğiniz, standart konforun altında olmayan ama bütçenizi yükselttiğiniz ölçüde içerik değişikliğinin oluştuğu farklı özelliklerde ve büyüklüklerde  bulunmaktadır.

İç kabinden başlayarak, dış, balkonlu, suit gibi seçeneklerin yanı sıra villa gibi içerisinde kendi fitness ve havuzunun bulunduğu özel kabinler bulunmaktadır.
iç kabin, gemi, cruise
İç kabin

Fiyat olgusunun farklılığı sadece bu özelliklerinden dolayı sınıflandırılmamaktadır, kabinlerin bulunduğu kat ve kat içerisindeki konumları da fiyatlarda belirleyici olmaktadır.

Elbette ölçüler otellerde olduğu gibi büyük değildir, standart kabinler 10 ile 15 metrekare arası ve balkonlu kabinler 18 ile 24 metrekare arasındayken suitlerde çok daha büyük ölçüler bulunmaktadır.
dış kabin, cruise
Dış Kabin