27 Ocak 2014 Pazartesi

Kruvaziyerde hedef 10 milyon yolcu



Deniz Ticaret Genel Müdürlüğünün verilerine göre 2002 ile 2010 yılları arasında Türkiye’ye gemi yolu ile gelen yolcu sayısının 3.5 kat arttığı söyleniyor.

Ancak son 2 seneyi, yani 2011 ve 2012 verilerini de katarsak burada çok daha çarpıcı bir gerçekle karşılaşırız :

Yani 2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen gemi sayısı 2.3 kat ve yolcu sayısı 7 kat artış göstererek ve 2 milyon 95 bin kişiye ulaştı.

Burada özel sektörün büyük yatırımı ve katkısı yadsınamaz.

Özelleştirilen ve yatırım yapılan limanlarımız hızla büyüdü. Yeni pazarlar yaratıldı ve bir yandan 

Türkiye’ye gelen yolcu sayısının artması ile döviz girdisine katkı sağlandı,

Dünya ortalamasını baz alırsak bir geminin geliş masrafları ile yolcu harcamaları yaklaşık 140 Euro’dur. Bu durumda bir sene içerisinde ülkemize gelen cruise yolcusunun ülkemize bıraktığı dövizin yaklaşık 293 milyona ulaşması bacasız sanayinin bacalı kısmının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

10 yıl gibi bir sürede 29 bin yolcudan 2 milyonun üzerinde yolcu sayısına ulaşmamız belki sevgili devlet büyüklerimize bir şeyler anlatır.

Bu rakamlara özelleştirmesi yapılmamış, limanı yenilenmemiş; İzmir ve İstanbul limanlarını da ilave ettiğimizde önümüzdeki 10 sene içerisinde pazarın mecazi olarak değil gerçekten uçarak 10 milyon yolcuya ulaşacağımızı söyleyebiliriz.

Dünya denizcilik devlerinin İstanbul, İzmir ve Kuşadası limanlarını hem transit kullanımda, hem de ana liman (main port) olarak kullanmaları sağlanmalıdır.

Bunun için liman ücretlerinin yeniden değerlendirilerek daha uygun hale getirilmesi, limanların modernizasyon ile daha fazla gemi ve yolcuya hizmet verir hale getirilmesi, gerekiyor, En yeni destinasyonlardan biri olan Karadeniz programların da ülkemizin limanları özendirilmelidir.

Doğu Akdeniz’e kıyısı bulunan Suriye, Mısır ve İsrail gibi suların durulması ve bu destinasyonun Antalya çıkışlı bir Miami, bir Atina gibi dev limanlara dönüşmesi halinde olabilecekler ortadadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında bu rakamların 3’e katlanacağını ve turizmde bir milyar Euro gelire ulaşabileceğimizi söylemek hayalperestlik olmasa gerek...

Bunların oluşumu için gerekli adımların atılıyor olması mutluluk vericidir.

Zira 8 Şubat tarihli Resmi Gazete’de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan ilâna göre İstanbul Salı pazarı Liman sahası ihaleye çıkarılıyor. Açık artırma usulü ile yapılacak ihale umarım en kısa zamanda tamamlanır ve hayata geçirilir.

Cumhuriyetimizin 100. yılından dünya denizcilik devlerinin ülkemizi ana liman olarak seçmeleriyle gemilerini limanlarımızda görmeyi diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder